2009. július 28., kedd

Olívás muffin

Ezt én egyszerűsítettem le a juhsajtos-olívás eredetiből, de csak azért, mert benéztem a hűtőbe, és láttam, hogy a receptben megadotthoz képest csak hasonló hozzávalóim vannak.
Sebaj, bátraké a szerencse, belevágtam.
Ez is, mint a túrófánk, sütéssel együtt fél óra alatt elkészül, ezért ismét ajánlom figyelmébe a szűkös idővel rendelkezőknek, gyerekeseknek, dolgozósoknak, sós-szájúaknak. Sörkorcsolyának se utolsó!

Eredeti verzió a juhsajtos-olívás muffin.
Hozzávalók:
15 dkg kockákra vágott juhsajt (fetával vagy márványsajttal is finom)
10-15 db fekete olajbogyó apróra feldarabolva
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 db tojás
75 ml olívaolaj
150 ml tej vagy joghurt
1 teáskanál oregano vagy provance-i fűszerkeverék

Elkészítés:
Egy edényben összekevered a lisztet, a sót, a fűszerkeveréket vagy az oreganot és a sütőport. Egy másik tálban jó habosra kikevered a folyékony hozzávalókat, az olajat, a tojásokat és a tejet vagy joghurtot. A két tál tartalmát összevegyíted, végül óvatosan belekevered a kockákra vágott juhsajtot és az olívabogyót. A muffinsütő mélyedéseit félig megtöltöd a tésztával és előmelegített sütőben 180°-on 15-20 percig sütöd.

Olívás muffin (a hűtő tartalmához igazodva)
Juhsajt helyett kb. 3-5 evőkanál kemény, erős ízű, reszelhető sajt, amiből mindig csak kevés kell (Olaszországban élőknek mondom, hogy a Grana Padanot használtam), tej helyett kaukázusi kefirt találtam, a fekete olívát pedig zölddel helyettesítettem. A fűszereket elhagytam, simán csak sóztam a tésztát, a többi mennyiség változatlan.
Elkészítésekor a sózott, sütőporozott liszthez hozzáadtam a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtot, legvégül került bele az olíva.
A sütőformába csak simán belekanalaztam a tésztát, nem kentem ki előtte semmivel, mert az a 75 ml olívaolaj bőven elég leégés ellen.

Mivel az eredetit nem ismerem :)) ez utóbbira csak annyit tudok mondani: őrülten jóóóó!!! :))))

2009. július 27., hétfő

Fedőneve: Endy

Igen-igen, ez az Ő bejegyzése, mert megérdemli. Nagyon kellemes délutánt töltöttünk együtt (ungon-berken, keresztül-kasul a trevisoi belvárosban), és azt hiszem, már nemcsak a varrás köt össze bennünket. Félelmetesen hamar eltelt az idő, a varrást éppen csak megemlítettük, de láttam gyönyörű takarókat, faliképet nála. Ennél a pontnál mondta a férjem, hogy ideje indulnunk... :))))) De amikor megtámadtunk egy kis patchwork üzletet, hűségesen és türelmesen megvárt minket a bolt előtt. :)))
Tatabányai lányok-asszonyok, táborozók: egy szerény, kedves hölgyet ismerhettek meg személyében, aki nem utolsó sorban gyönyörűen varr, egyszóval hasznos tagja a foltvarrós társadalomnak! :)
Végezetül jöjjön egy fotó rólunk:

Velence

Ezt a rendkívüli várost azt hiszem, nehéz ebben a pár képben bemutatni, ezért fogok egy másik összeállítást készíteni. Csak annyit a rengeteg látnivalóról, hogy még a külvárosban jártunk, amikor már legalább 200 fotót készítettünk... Hát ezért jön hamarosan egy újabb kollázs.

Fossalta di Piave

Ez amolyan kis falusi piacolás volt. Sajt fatönkön, pulton, egy kis hús, no meg egy igazi, segítőkész, vidám "papucsárus". Mikor rávettük, hogy álljon modellt a gép előtt, úgy elrikkantotta magát örömében, hogy az egész környék Paolával (a feleségével) együtt bennünket nézett, hogy mi a túrót csinálunk és hogy mekkora sztár lesz az ő cipőkereskedőjükből. Hát az is lett, nem igaz?? :)) A toronyóra a pontos időt mutatja... :)

2009. július 24., péntek

Tengerpart mellől

Írhatnám, ha ott lennénk, de már utána vagyunk az élménynek.
Az élmény egy kisebb katasztrófával kezdődött, elromlott az autónk. Ezt kicsivel indulás után vettük észre, vissza is kellett fordulnunk. Szerelőhöz vittük, alkatrészt rendeltünk, de lényeg, hogy ha kétnapos késéssel is, de megérkeztünk. Elmondani nehezen tudnám a pár nap eseményeit, olyan sok volt, inkább képes beszámolót készítettem, azt nem kell külön magyarázni. :)
Kezdem Trevisoval, a IV. századi mozaikokkal, utcai freskókkal, műemlék épületekkel (a jobb felső sarokban patchwork és kézimunka üzlet található) és egy délutáni sziesztázós képpel.

2009. július 17., péntek

Fakanál mellől

A napjaim mostanában nagyrészt a konyhában telnek, eljött a dzsemek, lekvárok befőzésének ideje. Gazdagodtam számtalan ízkombinációval, de az igazi rézüstös békebeli szilva még jócskán hátravan.
Pihenésképpen Miss Scotty oldalán lavíroztam, és találtam egy nőt, aki szerintem még álmában is varr, nem is akármiket! Nézzétek meg itt.
A varrást egy időre félretettem, de már készülődik felszínre törni belőlem valami... :)

2009. július 14., kedd

Van fél órád sütni?

Elsősorban gyerekesekhez és nagycsaládosokhoz szólt a kérdés! :)
Ennél több idő nem is kell egy finomsághoz, ami különösen így nyáron nagyon becsülendő, ha az aprónép sorban áll egy kis harapnivalóért.
Túrófánk a neve.
Bő olajban kell sütni, ezért az első lépés, hogy felteszed az olajat a tűzre, mert mire felforrósodik, a tészta már sütésre kész! Hihetetlen, de igaz!
A tésztához felütsz 3 egész tojást, 8 evőkanál cukrot, és csak úgy tessék-lássék összekevered. Ezután hozzáadsz fél kiló túrót, de áttörni tilos, mert egyrészt telik az idő, másrészt kifejezetten jó az elkészült fánkban felfedezni egy-két nagyobb túrószemet. Ezt is csak hanyagul kevered össze. Most jön hozzá 12 evőkanál liszt, amihez fél csomag sütőport keversz.
Vizes kézzel készítesz egy próbagolyót, majd ha letesztelted, hogy fog kinézni és mennyi idő kell a készre sütéséhez, jöhet a sorozatgyártás. Hidd el, fél óra az egész! Amíg sül egy adag, egy kis vaníliás-tejfölös öntetet is készíthetsz, mint a túrógombóchoz, de fahéjas porcukorral is megszórhatod.
A fánkgolyócskák egyébként önműködően is meg tudják magukat fordítani, de ha néha elakadnak, csak egy kis biztatás kell nekik a sütőlapáttal. :)
Fényképet nem tudok mutatni róla, túl gyorsan elfogyott! :)

2009. július 6., hétfő

Díjazott lettem :)


Bizony! Köszönöm Szera, hogy kitüntettél, nekem ez olyan, mintha aranyfokozatot kaptam volna... :) Sőt, még annál is többet! :))

Van néhány szabály, amit be kell tartanom:
  • Tedd ki a díjat a blogodba (megvan)
  • Linkeld be azt, akitől kaptad a díjat (teljesítve)
  • Jelölj legalább 7 blogot (pillanat türelem)
  • Hagyj üzenetet a díjazottjaidnál (mindjárt kész!)
Akikhez repül a postagalambom (függetlenül attól, hogy megkapták-e már, vagy nem):
anaisz, lidércke, nagycsili, ameva, julcsi, miss scotty (emailben ment a díj, bocsánat) és csigi

Táska 2.

Csak hogy meg ne sértődjön a másik virág, felteszek róla is egy képet.. :)

Táska

Ez hát a táska, amiről beszéltem. A szabásminta alapján azt tudtam csak, hogy négyzetekből kell készíteni, de sejtelmem sem volt arról, hogy fog mutatni végül. Nem csalódtam benne, kicsit szokatlan megjelenésű, de ízléses kis táska lett, szerintem.
A fülére nem volt javaslat, így választottam a görbe fület, ami már korábban motoszkált a fejemben, kitömötten pihe-puha és kifejezetten kényelmes. Ehhez 7 cm szélességű ferdepántot készítettem az egyik kockás anyagból, ezt kényelmesen ki lehet tömni és fordítani.
Végül és csak úgy mellékesen kerítettem hozzá két nemezből készült virágot (a képen csak az egyik látszik), aztán elő a fotómasinát. Igyekeztem úgy fényképezni, hogy jól lehessen látni mindkét oldalát, valamennyire a fenekét is.

2009. július 5., vasárnap

Off

Néhány napig fesztiváli lázban égett az egész város, ill. csak azok, akiket valóban érdekelt. Mérgemben a kialvatlanságért (ill. mert egyébként is terveztem, de így volt lendülete) varrtam egy táskát Lidércke-módra. :) Spontán.
Csak szabásmintám volt, de fotóm nem, így nem tudtam, milyen formát fog felvenni végül. Többek közt Kiserinél írtam a görbe bögrefülről, de úgy gondoltam, ki is próbálom, amit tanácsolok. Bevált.
Mivel csak nemrégen készültem el, és már öreg este van, fényképet holnap láttok, ha figyeltek.. :)

2009. július 4., szombat

Ínycsiklandó falatok

Azt hiszem, be sem kell mutatnom Évát, akitől ezek a parányi falatok származnak. Ismerőseim mondják, hogy nagyon állat, pedig nem látják, hogy ez mind növény??? :))) Na jó, egy kivétellel.... :) És még egyszer na jó.. amikor a borsó (meg a héja) megfordult és nem látszott, csak a héja, puci csigának nézték... :)
Találkozni vele élmény volt, remélem, legközelebb hosszabb lesz. Köszönöm a szép délutánt! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...