2011. január 4., kedd

A gyógylikőr receptje

A százfűléfőzet posztjához kezdtem el írni, aztán gondoltam egyet és inkább itt örökítettem meg (bár csak egyetlen hölgy jelezte a szándékát, hogy kitudakolja az elkészítését, de sebaj).

Az alap mindenképpen alkohol, ami lehet pálinka vagy vodka. Semleges íze miatt én az utóbbira szavazok, bár akinek akad otthon jófajta házi főzésű pálinkája, ne szaladjon mindjárt a boltba, csak ha nagyon akar. :)

A pontos hozzávalók pedig: 7 dl alkohol, 50 dkg méz, 1-1 tasak egész fahéj és szegfűszeg, valamint egy termetesebb befőttes üveg.

Az üvegbe töltjük az alkoholt, belecsorgatjuk a mézet (ha nagyon sűrű lenne, fel lehet melegíteni egy kis vízben, hogy könnyebben folyjon), elkavarjuk. A folyamat 3 napig itt meg is áll, ugyanis semmi mást nem kell tenni, csak arra ügyelni, hogy a méz próbáljon belesimulni az alkoholba. Ezután csak a fahéj és a szegfűszeg hozzáadása következik, ami aztán végképp nem megerőltető. Összesen 3 hétig érleljük, naponta megkavarva. Bár én napokra elfelejtettem, a végeredményt ez nem befolyásolta. :)

4 megjegyzés:

Kőrösi Mercédesz írta...

Ó, nagyon köszönöm! Nálatok bevált? Mindenki egészséges:))??

Aranyalma írta...

Élesben még nem próbáltuk ki, csak egészségesen. :))

Szera írta...

Biztosan nagyon egészséges lehet, de az tuti, hogy nagyon finom... :)

Aranyalma írta...

Hú, de még mennyire! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...