2011. február 24., csütörtök

Narancskandírozás

Becsületszóra nem felejtettem el! :) Mivel a tegnapi muffin úgy eltűnt, hogy szinte észre sem vettem, máris kezdtem készíteni a következőt. Na de nem olyan gyorsan megy az...

Sok beszédnek sok az alja, lássuk inkább képekben. Teljesen mindegy, hány narancsot használtok fel, én kettővel bíbelődtem.

Pucolás előtt.

 Pucolás után

Kockára vágás után 24 órára beáztatjuk.
 
Cukorral + vízzel feltesszük főni, időnként pótoljuk alatta a vizet.

Egy órán keresztül biztos kell főzni, akkor jó, ha már "üveges".

Ha úgy ítéltük meg, hogy kész, kiszedjük és gyönyörködünk benne. :)

Aztán, ha kigyönyörködtétek magatokat, hagyhatjátok így is, cukor nélkül, de akár be is cukrozhatjátok. Erről nem készítettem képet, mert én nem kívánom hozzá. Egyrészt bőven van benne cukor, hiszen a főzővíz szinte szirupszerű, másrészt nem szeretem ropogtatni a kristálycukrot. 
Két narancs héja egyébként 4 x 12 db muffinhoz elegendő, tehát megéri a fáradságot, nem fogy el egyszerre. Ámbár ki tudja... egy kocka önmagában is nagyon finom...

Ezek után jöjjön a recept. Eddig sem volt bonyolult (ugye?), de mostantól még egyszerűbb a dolog. Előkészítéstől a kész muffinig még fél óra sem kell.

3/4 bögre cukor
10 dkg vaj
3 db egész tojás
1 bögre liszt
egy kis sütőpor
némi fahéj
kandírozott narancshéj

Az elkészítés sorrendjében írtam a hozzávalókat, ezek szerint a cukrot a vajjal habosra keverem, egyenként hozzáütöm a tojásokat (mindegyiket jól kikeverem a cukros vajjal), majd a sütőporral összekevert liszt következik, de még mielőtt összekevernénk, mehet hozzá a fahéj is. Végül nagyon óvatosan a narancshéjakat is elkeverjük a masszában. 
A formákba muffinpapírkát teszünk, szépen megtöltögetjük és előmelegített sütőben 175°-on 15 percig sütjük. (Bőven benne vagyunk a 30 percben.)

7 megjegyzés:

Szera írta...

Nagyon kedves vagy, hogy megosztottad! Köszönöm! :)

Szera írta...

Elfelejtettem: mennyi cukrot és vizet használtál?

Aranyalma írta...

Ne haragudj, ezt már nem tudom megmondani, mindent szemre, ízlés szerint adagoltam. A fahéjat, a sütőport is...
Egyébként főzés közben érdemes megkóstolni a főzőlét és egy narancskockát is, akkor kiderül, hogy kíván-e még egy kis utánpótlást. Én így csináltam, semmi mérleg, kimérés, ááá... nem volt nekem ennyi időm... :)

Telma írta...

Gyerekkoromban ettem utoljára ilyen kandírozott narancshéjat .Anyukám főzte..Biztos karácsony után lehetett,mert abban az időben nem mindig lehetett venni.Köszi,hogy eszembe juttattad.

Aranyalma írta...

Örömmel! :)

Szera írta...

:)
Nagymamámat kérdezgettem régen, hogy de mennyi cukrot tegyek bele? Hát, olyan gondolatformán-válaszolta...
Ma már megértem...

Aranyalma írta...

Mikor készítenek már mérőkanalat a csipetekhez és a kevéskékhez? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...