2009. december 20., vasárnap

3 betű, M... B... E...

Bocsánat, ez most nem karácsonyi téma lesz, de az év minden napján aktuális lehet.

- o - o - o -

Tudtátok, hogy a stroke, más néven a szélütés felelős minden harmadik halálesetért? És tudtátok, hogy három esetből kettő megelőzhető, ha még időben felismeritek a tüneteket, és azonnal mentőt hívtok? Most TE is tehetsz ezért, mindössze olvasd el figyelmesen, és mondd el ismerőseidnek, barátaidnak, akár tedd ki te is a blogodra!

Álljon itt egy történet, melyet érdemes elolvasnod - hiszen, ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.

"Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt, és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne."

Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek. Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a jeleit.

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek: M..... B......E.......

M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).

E: Meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!

Még egy jel: mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.
Ha a nyelv kicsavarodott, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

Jó lenne, ha ezek ismeretében minél több életet meg lehetne menteni.

6 megjegyzés:

Marika írta...

Kösz a hasznos jó tanácsot .

Ida13 írta...

Igen. Amikor az egész család tudja, hogy stroke-ja van a családfőnek, hívják a mentőt és a kórházban nem vizsgálják ki több, mint 24 órán át, majd 10 nap múlva meghal AZ EMBER? Már akkor is megvolt a stroke konferencia és épp Magyarországon!

bruercsi írta...

Köszönöm, remélem nem lesz rá szükségem, de jó ha tudok róla!!

Barbi írta...

Nagyon köszönöm a tanácsokat! Mamámat most temettük el dec. 4-én. Storke-kal szállították kórházba és meghalt. Persze ő már 89 éves volt, ha nem szélütést kap, akkor más betegség gyűri le szegénykét. De nagyon jó tudni, mire figyeljek, ha mással fordulna elő a családban, vagy bárhol a környezetemben! Köszönöm!

Aranyalma írta...

Nagyon szívesen, örülök, ha segíthetek.
Ida nagyon sajnálom, de ilyen eset valóban előfordulhat, az én ismerősöm családjában is megtörtént a baj. Mégis jó, ha tudsz róla, mert nem magadat vádolod később, hogy nem tettél meg minden tőled telhetőt.

Marika írta...

BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYT
Szálljon szívünkbe áldott akarat,
Ez kösse egybe mind a kezeket.
Karácsony édes ünnepén
Te légy vendégünk: Jóság, Szeretet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...